Hva trener man ved å bokse på boksesekk?

Maria-Andresen-trene-bokse-boksesekk

Hva trener man ved å bokse på boksesekk?

Trene og bokse på boksesekk. Mange tror at det er hovedsakelig armene man trener når man trener boksing. Og det er ikke slik at man ikke trener armene heller. Men størstedelen av arbeidsmengden ligger på bein, kjerne og lats. Vi går igjennom de mest brukte og aktive musklene for de som trener og bokser på boksesekk.

Legger

Når du smidig spretter rundt på tåballene for å hele tiden ha riktig distanse til sekken, må leggene jobbe i hurtig frekvens for å henge med bevegelsene til sekken. Finner du deg selv på hælene i en boksekamp, er det ikke lenge før det er over. Det er så absolutt en grunn til at proffboksere alltid starter dagen med en joggetur, og hopper tau før hver trening. Leggene kan aldri slutte å fungere i kamp.

Maria-Andresen-trene-bokse-boksesekk
Maria Andresen engasjerer alle musklene i denne hooken.

Lår

Når du skal generere kraft i slagene dine, vil lårene være det første store leddet som starter en kjede av kraftutvikling. Til eksempel vil en god «uppercut» alltid starte med at man bøyer knærne, for så å eksplodere tilbake igjen sammen med rotasjon i overkroppen. Lårene får virkelig kjørt seg.

Rumpe

Rumpe er det andre store leddet i kraftutviklingen. Lårene er dessverre ikke like mye verdt hvis ikke gluteus maximus (rumpa) henger med i spillet. Musklene i rumpa er det som fører hoften fremover slik at vi kan stå i strak posisjon fra bein til overkropp. I alle bevegelser hvor vi bøyer hode fremover og ned mot bakken, så er det rumpa som må engasjeres for å få oss tilbake i posisjon. Og tilbake til vårt eksempel rundt en «uppercut» i boksing, så bøyer vi oss litt fremover samtidig som vi bøyer kne leddet, for så å eksplodere tilbake i posisjon når vi skal slå. Tar man en nærmere titt på rumpa til boksere, så ser man ofte at ting er på plass.

August-trene-bokse-boksesekk
Boksetrening vil trene hele kroppen på alle måter.

Magemuskler

Vi har ikke bare magemuskler for å tåle slag til magen. I samarbeid med rumpe og lår, er magemusklene med på å skape kraftutviklingen med å enten stivne eller eksplosivt rotere i slagene. Man kan på en måte si det samme om magemusklene som med leggene; selv om de ikke er med på å skape den største kraftutviklingen (på grunn av sin størrelse), så vil korthuset falle sammen hvis ikke magemusklene har nok kondisjon til å eksplodere, rotere, og strammes over lengre tid.

Lats (vingene)

De fleste fokuserer mest på å fullføre et slag med mest mulig kraft, uten å innføre tanken om hvordan å komme tilbake i korrekt posisjon og positur. Man vil i en kamp fort gå på en smell, hvis man svinger til den store gullmedaljen for hvert eneste slag. Lats er (sammen med magemusklene) det som er der for å stabiliserer oss slik at vi ikke faller overende. Når man f.eks slår en hook med full kraft, trenger vi lats (sammen med mage) for å få kontroll på slaget når det eventuelt skulle bomme på det man siktet på. Mange blir overasket når det er lats som stiv og støl en til to dager etter trening.

trene-bokse-boksesekk-harald-polden
Fokus, eksplosivitet, treffsikkerhet og balanse er det man trener mest i boksing.

Bryst, skuldre, biceps, og triceps

Det siste leddet i kraftutviklingen vil være kombinasjonen av de overnevnte musklene. Men også her vil det kanskje overaske mange at biceps gjør en stor del av jobben. Det er naturlig for oss å tenke at benkpressmusklene (bryst, skuldre og triceps) gjør største delen av jobben når man skal slå noe. Men som med lats, så vil man ofte finne ut at det er biceps som blir mest sliten etter en økt. På samme måte som at lats kontrollerer og balanserer kraften som kommer ut av bein og hofte, så er det biceps som kontrollerer kraften som kommer ut av bryst, skuldre og triceps.

Sammendrag

Trene og bokse på boksesekk er midt sagt en fullkropps økt. Du kan velge å melde deg inn på et treningssenter eller kampsportsenter med disse mulighetene. Eller du kan kjøpe deg en boksesekk for å ha i garasjen, kjelleren, eller et annet rom med litt plass til overs. Er du usikker på hvordan du skal trene på boksesekken, anbefaler vi at du tester ut Bas Rutten – Audio Workouts. Her vil en kampsport legende ved navn Bas Rutten drille deg igjennom knallharde økter. Det kan gå litt fort i starten når du er ny, men du vil etter 2-3 runder begynne å få det til.

Hvilken boksesekk bør jeg velge?

Ønsker du å trene og bokse på boksesekk hjemme og lurer på hvilke boksesekk som passer best for deg? Vi har laget en lite guide som kan gjøre det enklere for deg å ta valget.

Boksesekk guiden

Utvalg for boksetrening

Hvilke boksehansker og størrelse?

Vi har også laget en guide på kjøp av boksehansker. Er du usikker på størrelser og typer boksehansker kan du klikke på knappen under for å bli litt klokere.

Boksehanske størrelse guiden

Utvalg boksehansker

Trene på gym?

Ønsker du å trene på et gym med et godt utvalg av sekker? Vi anbefaler www.evolveacademytrondheim.no

Denne siden bruker "Cookies" for å gi deg en bedre brukeropplevelse.