Hva er MMA? – Den Norske MMA Guiden

Hva er MMA - Norske MMA Stjerner

Hva er MMA? – Den Norske MMA Guiden

I MMA guiden går vi igjennom alt du trenger å vite om MMA i Norge.

MMA – Mixed Martial Arts

MMA – Mixed Martial Arts er en relativt ny kampsport i Norge. Kort fortalt, er MMA en kampsport som blander flere kampsportdisipliner til én. Blandingen består ofte av boksing, kickboxing, muay thai, bryting og BJJ. Men andre kampsporter implementeres også, og det er opp til en hver utøver hvordan å blande sine kampsportferdigheter for å passe MMA reglene. Dette gjør at MMA er rangert som en av de mest utfordrende sportene i hele verden. I MMA brukes det ikke boksehansker, men heller MMA hansker som er en del mindre tynnere. I MMA er det ønskelig at utøvere også skal kunne bryte med hverandre, og derfor startet det først uten hansker. MMA hansker ble senere innført for at utøvere skulle ikke skulle knekke bein i hendene alt for lett.

Jon Jones mot Aleksander Gustavsson – En av de råeste MMA kampene noen gang i lett tungvekt.

Vektklasser

Historien rundt MMA og vektklasser drar seg over 30 år, og det har vært flere organisasjoner med særegne regler, og det har samtidig vært mange regelendringer på veien.

Ingen vektklasser til å begynne med

I starten av sportens oppstandelse, var det ingen vektklasser i MMA. På tidlig 90-tallet ble kampsportutøvere fra forskjellige kampsportdisipliner i USA, invitert til noe som ble kalt for UFC (Ultimate Fighting Championships). Denne organisasjonen ville finne ut hvilken kampsport som var den «ultimate» kampsporten. Og dermed startet eventyret rundt MMA. Ikke nødvendigvis et vakkert syn fra starten av.

Emil Meek UFC Weigh in
Emil Meek veier inn på 77kg

Vektklasser kom på banen

Etter noen år uten vektklasser, og minimalt med regler, ble vektklasser innført. Samtidig kom nye også tryggere regler. Vektklassene i MMA er som følger:

 • Atomvekt (kvinner) – opp til 47,6 kg (105 pund)
 • Stråvekt (kvinner) – mellom 47,6 og 52,2 kg (105-115 pund)
 • Fluevekt (menn/kvinner) – mellom 52,2 og 56,7 kg (115-125 pund)
 • Bantamvekt (menn/kvinner) – mellom 56,7 og 61,2 kg (125-135 pund)
 • Fjærvekt (menn/kvinner) – mellom 61,2 og 65,8 kg (135-145 pund)
 • Lettvekt (menn) – mellom 65,8 og 70,3 kg (145-155 pund)
 • Weltervekt (menn) – mellom 70,3 og 77,1 kg (155-170 pund)
 • Mellomvekt (menn) – mellom 77,1 og 83,9 kg (170-185 pund)
 • Lett tungvekt (menn) – mellom 83,9 og 93 kg (185-205 pund)
 • Tungvekt (menn) – mellom 93 og 120,2 kg (205-265 pund)
 • Super tungvekt (menn) ingen øvre grense

Alt du trenger å vite om MMA

Det kan ofte være noe forvirrende å forstå hva som er lov og ikke lov i denne sporten. Det er nok fordi reglene er forskjellige fra land til land, og fra organisasjon til organisasjon. Det er også en forskjell på reglene ut fra hvilke nivå utøveren har. Vi tar en gjennomgang og forklarer alt du trenger å vite om MMA, sett med Norske øyne i hvert fall. Både historiske milepæler for Norge, og hva som er lov og ikke lov innenfor denne voksende kampsporten.

Norsk MMA Historie – Kort fortalt

Er MMA lov i Norge?

Før vi kan svare på om Mixed Martial Arts er lov i Norge, må vi skape et fundament av forståelse først. MMA-konkurranse er, som regel, delt opp i 3 kategorier her i Norge.

 1. Merkekamp
 2. Amatør kamp
 3. Profesjonell kamp
Pro MMA Fighter - Emil "Valhalla" Meek
Pro MMA Fighter Emil «Valhalla» Meek var med på å sette Norge på kartet i MMA verdenen.

Knockout loven

Innenfor disse kategoriene (Merkekamp, Amatør kamp og Pro kamp) er det kun merkekamper som per dags dato er tillat i Norge. Det som har gjort at Amatør kamper og Pro kamper innen MMA har vært ulovlig, er Norges særegne knockout lov. Det har over lengre tid vært ulovlig med kampsportkonkurranse hvor «knockout» har vært en del av reglementet her i Norge.

Finnes det unntak?

Ja – Hvis man brukte hjelm, kunne man søke innenfor sine kampsportforbund, om å arrangere kampsportkonkurranser med regler som tillatte knockout. Dette gjaldt for bl.a. for boksing og kickboxing. Men MMA var dessverre ikke under en paraply-organisasjon som kunne tillate dette.

Amatør Boksing
Amatør Boksing har vært lov i Norge, da det alltid brukes hjelm.

Hva er lov i MMA?

Uten å gå alt for dypt inn i detaljene, så er dette det viktigste å forholde seg til når det kommer til regler i MMA for oss Nordmenn.

Merkekamper

Det finnes 3 forskjellige reglement innenfor merkekamper. Klasse A, B, og C – Regler. Vi skal ta for oss den mest brukte, Merkekamp Klasse B: Slag til hode og kropp er lov, både stående og på bakken. Spark til hodet er lov stående, men ikke på bakken. Til en hver tid skal slag og spark være veiet med 30% kraft til hode, og 80% kraft til kroppen. Ingen albuer er lov, men knær til kroppen er lov. Kampene varer i 3 runder på 3 minutter.

Amatør Kamper

Amatør kamper vil inneholde «knockouts» som en del av reglementet. Amatør MMA er fortsatt ikke helt lovlig i Norge, noe vi skal komme tilbake til. Reglene for amatør MMA i utlandet kan variere en hel del. Men som regel møter man på noe slikt som dette.

Slag til hode, både stående og på bakken hvor knockout inngår. Spark til hode kun i stående kamp, men spark til kropp er lov på bakken. Knær til kropp er lov både stående og på bakken. Ingen albuer er lov. Kampene varer i 3 runder på 3 minutter.

Pro kamper (UFC)

Stående er slag, spark, albuer, og knær lov til hode med knockout regler. På bakken er det som regel kun slag og albuer som er lov til hode. Men man kan sparke og bruke knær til kroppen på en liggende motstander. Kampene varer som regel i 3 runder på 5 minutter. Hvis kampen er en hovedkamp, kan kampen også vare i 5 runder i stede for 3 runder.

Hvilke MMA hansker brukes for kamp og trening?

MMA hansker som brukes i Profesjonell MMA er en del tynnere enn boksehansker, som tidligere nevnt. Men det finnes også tykkere MMA hansker for trening og Amatør kamper. På bildene under kan du se noen av MMA hanskene som selges i vår nettbutikk.

Når ble knockout loven endret?

Knockout loven som stammer fra 1981 – ironisk nok samme år som Brækhus ble født – ble endret i 2014/2015. Den ble i all hovedsak endret for at proff boksing skulle komme frem sammen med Cecila Brækhus.

Brækhus knockout
Dette slaget fra Brækhus ville kanskje ikke vært lovlig på Norsk jord når Knockout loven fantes.

Betyr dette at MMA også er lov i Norge?

Dessverre valgte regjeringen (bevist eller ubevist) å stikke pinner i hjulene for Mixed Martial Arts i det de endret knockout loven. Selv om knockout nå er tillatt i Norge, så vil knockouts (enkelt forklart) kun være lov hvis man i en kampsport går en kamp, som ikke varer lengre enn 3 minutter. Proff boksing har rundetider på 3 min. Man kan da spørre seg hvorfor akkurat denne regelen ble lagt til, når man er kjent med at proff MMA har rundetider på 5 minutter.

Amatør Kamper er 3 minutter

Når det kommer til Amatør-MMA i Norge, begynner ting å bli litt mer komplisert. I Norge tillates kampsportkonkurranse med knockouts. Men det forutsetter at kampen er på 3 minutter eller mindre. Hvis vi ser til internasjonale regler for amatør-MMA, så inngår kamper med 3 minutters rundetid. Man skulle tro at dette automatisk tilsa at Amatør MMA på Norsk jord var lov, men så enkelt er det ikke.

norge-amatør-mma
Norge har gjentatte ganger tatt både EM og VM medaljer innenfor Amatør MMA

Hvorfor er ikke MMA tillatt?

For at knockout skal være tillatt innenfor kampsportkonkurranse i Norge, må arrangør være innunder et sportslig mandat som kan tillate knockouts. På toppen av paraplyen sitter NIF (Norges Idrettsforbund). Under NIF finner vi flere særforbund for kampsport, bl.a. Bokseforbund og Kickboxingforbund. Men MMA har ikke opprettet et eget særforbund. Dog stiller Norge med et forbund for MMA. Dette forbundet kalles for NMMAF (Det Norske MMA Forbundet), og har nylig (2019) søkt og blitt tatt inn i kampsportforbundet, hvor sistnevnte er et særforbund for flere kampsporter, deriblant også Muay Thai.

George Sallfeldt & Henning Svendsen
George Sallfeldt til venstre: Tidligere president i SMMAF og IMMAF, sammen med Henning Svendsen til høyre: President i Det Norske MMA Forbundet (NMMAF)

Okay – Så MMA er endelig tillatt i Norge?

I Norge er vi nært å kunne arrangere Amatør MMA per dags dato. Det eneste som mangler er at MMA klubber i Norge melder seg inn i kampsportforbundet og at NMMAF kommer med et regelsett for Amatør MMA som NKF godkjenner. Det er så si nesten bare formaliteter som gjenstår for at vi kan se MMA kamper med «knockouts» i Norge. Men det kan ta tid før MMA klubber får omorganisert seg, og vi har flesteparten av MMA klubber under NKF sin paraply.

Kjente Norske MMA utøvere

Kvinnelige MMA Fightere i Norge

MMA er ikke bare for gutter og menn. I Norge blomstrer sporten for fult også hos jentene. Under er en oversikt på de beste og mest erfarne kvinnelige MMA utøverne Norge kommer med for tiden. Og det kommer nok en hel haug av talenter med tiden!

Denne siden bruker "Cookies" for å gi deg en bedre brukeropplevelse.