Boksehansker – Størrelses Guide (2023)

Boksehansker laceup emil meek

Alt du trenger å vite om boksehansker

Boksehansker er en essensiell del av bokseutstyret, og de kommer i forskjellige størrelser og stiler. I denne artikkelen vil vi gi deg en omfattende guide til boksehansker, slik at du kan ta en informert beslutning når du skal kjøpe dine neste hansker.

Hvordan velge riktig størrelse på boksehansker

Boksehansker Laceup - Emil Meek
Emil Meek med et par sylfrekke Duality White Laceup Gloves

Størrelsen på boksehanskene du velger, avhenger av hva du skal bruke dem til. Hvis du trener boksing som en hobby eller for å komme i form, vil du sannsynligvis trenge en annen størrelse enn en profesjonell bokser som konkurrerer på høyt nivå.

De vanligste størrelsene for boksehansker er 8oz, 10oz, 12oz, 14oz og 16oz. Men hva betyr egentlig disse størrelsene?

 • 8oz boksehansker: Dette er den letteste størrelsen og er vanligvis best egnet for boksingstrening på boksepute og boksesekk, spesielt for mindre hender. De gir mindre støtte og mindre beskyttelse, men de er mer smidige og gir større hastighet og bevegelsesfrihet.
 • 10oz boksehansker: Dette er den mest vanlige størrelsen for konkurranseboksing og profesjonelle boksere. De gir god beskyttelse og støtte, men er fortsatt relativt lette og smidige. De er også egnet for boksingstrening på boksepute og boksesekk, spesielt for større hender.
 • 12oz boksehansker: Dette er en allsidig størrelse som kan brukes til både boksetrening og konkurranser. De gir god beskyttelse og støtte, men er litt tyngre enn 8oz og 10oz størrelser.
 • 14oz boksehansker: Disse størrelsene er vanligvis brukt for voksne personer som veier litt mer, eller som trenger ekstra beskyttelse for hendene og håndleddene. De er litt tyngre og gir bedre støtte og beskyttelse enn de lettere størrelsene.14oz boksehansker brukes ofte i sparring mellom personer som er under 70kg.
 • 16oz boksehansker: Dette er den tyngste størrelsen og gir best beskyttelse og støtte til hendene og håndleddene. De er vanligvis brukt for personer som veier enda mer, eller som har større hender og trenger ekstra plass og beskyttelse. 16oz boksehansker brukes ofte i sparring mellom personer som er over 70kg.

Det er viktig å huske at størrelsen på boksehanskene du velger, avhenger av personlige preferanser og bruksområdet. Hvis du er usikker på hvilken størrelse som passer best for deg, kan du prøve ulike størrelser og se hvilken som gir deg den beste følelsen og beskyttelsen.

Forskjellige stiler av boksehansker

Det finnes ulike stiler av boksehansker, og hver stil er designet for å passe til ulike behov. Boksehansker kan være enten treningshansker, sparringhansker eller konkurransedrevne hansker.

 1. Meksikansk stil: Denne stilen er kjent for å ha en lang og smal passform, og den er vanligvis laget av mykt skinn. Meksikanske boksehansker gir god støtte til håndleddene og er ideelle for tung boksetrening og konkurranser.
 2. Europeisk stil: Europeiske boksehansker er vanligvis laget av stivt skinn og har en mer firkantet form enn meksikanske hansker. De gir mindre støtte til håndleddene, men gir mer beskyttelse til fingrene og knokene. De er ideelle for sparring og konkurranser.
 3. Muay Thai stil: Skiller seg fra andre boksehansker på grunn av sin spesielle stil. Disse hanskene er utviklet spesielt for Muay Thai-boksing og har en åpen håndflate og mindre polstring enn andre boksehansker. Dette gjør det mulig for bokseren å gripe og kaste slag med åpen håndflate, noe som er en viktig teknikk i Muay Thai-boksing.
 4. Treningshansker: Treningshansker er vanligvis laget av syntetiske materialer og er designet for å være lettere og mer pustende enn andre typer boksehansker. De gir god beskyttelse til håndleddene og er ideelle for boksetrening og kondisjonstrening.
 5. Sparringhansker: Sparringhansker er vanligvis litt tykkere og mer polstret enn andre boksehansker. De gir god beskyttelse til både håndleddene og knokene og er ideelle for sparring og teknisk trening.

Det finnes også andre stiler av boksehansker, som for eksempel kickboksehansker, som er utformet spesielt for disse kampsportene.

De forskjellige typene skinn i boksehansker

 1. Kenguru skinn: også kjent som kangaroo leather, k-leather. Kenguru skinn er en av de dyreste lær typene som brukes i boksehansker, på grunn av dens høykvalitets egenskaper og begrenset tilgang. Produksjonen av kenguru skinn er kostbar og krever spesiell teknologi, som bidrar til dens høye kostnad.
 2. Skinn: også kjent som lær, ekte lær, cowhide leather, genuine leather. Skinn er også en dyr lær type på grunn av den naturlige produksjonsprosessen og kvaliteten. Skinn er avhengig av råvarer, som kan variere i kvalitet og pris, og produksjonsprosessen er tidkrevende.
 3. Semi-skinn: også kjent som hybrid leather, bonded leather, composite leather. Semi-skinn er vanligvis rimeligere enn ekte skinn og kenguru skinn, men det kan fortsatt være en dyrere alternativ sammenlignet med syntetisk lær på grunn av den ekte skinn-komponenten.
 4. Syntetisk lær: også kjent som faux leather, vegan leather, PU leather (polyurethane leather), PVC leather (polyvinyl chloride leather). Syntetisk lær er den billigste lær typen som brukes i boksehansker. Produksjonen av syntetisk lær er billigere og mindre tidkrevende enn produksjonen av ekte skinn og kenguru skinn, noe som resulterer i lavere produksjonskostnader.

De forskjellige sømtypene i boksehansker

Her er en liste over de vanligste sømtypene som brukes i boksehansker, rangert etter kvalitet og styrke:

 1. Saddle stitch (sadelsting): Dette er den sterkeste og mest holdbare sømmen. Denne sømmen er også kjent for å være svært motstandsdyktig mot slitasje og rivning. Saddle stitch brukes ofte til å sy boksehansker på grunn av sin styrke og holdbarhet.
 2. Lockstitch (låsesøm): Dette er den nest sterkeste sømmen og er også vanlig i boksehansker. Lockstitch er enkelt å sy og gir en jevn og stabil søm. Denne sømmen er også motstandsdyktig mot slitasje og rivning.
 3. Overlock stitch (overlocksøm): Denne sømmen er vanligvis brukt på kantene av boksehansker for å forhindre at materialet blir utslitt. Overlock stitch gir en fin finish og en ren kant, men er ikke like sterk som de to første sømmene på listen.
 4. Running stitch (kjedesøm): Dette er den enkleste og minst holdbare sømmen. Running stitch brukes vanligvis til midlertidig søm og kan raskt rakne eller sprekke når den utsettes for mye belastning.

Boksebandasjer – Må jeg ha det?

Hvis du opplever smerte i håndleddet eller knokene når du bruker boksehanskene, kan det være lurt å vurdere å kjøpe boksebandasjer / wrapping. Disse bandasjene gir støtte til håndleddene og beskytter knokene ved å holde dem samlet. Boksebandasjene vil også fylle hansken litt mer, og gi en bedre passform hvis hanskene føles for store.

Borrelås eller reimer på boksehanskene?

Boksehansker har vanligvis to typer festemekanisme: borrelås og reimer (kjent som «Lace up» på engelsk). Borrelås er den vanligste og enkleste løsningen som gjør det enkelt å ta av og på hansken under trening. Reimer gir derimot bedre og tettere innstramming og kan sammenlignes med løpesko med reim, som gir en mer nøyaktig tilpasning til foten.

Nytt

Tips for å justere boksehanske størrelse

Føles det ut som dine boksehansker er litt for romslige? Det man kan gjøre er å kjøpe boksebandasjer/wraps i litt lengre størrelse. Da vil hansken fylles ut bedre og hånden vil få mer beskyttelse.

Denne siden bruker "Cookies" for å gi deg en bedre brukeropplevelse.